دبیرخانه آسمان

مهدی کریمی

بررسی فعالیت دبیرخانه هیئت‌های انصار المهدی در مصاحبه با آقای صمدزاده، مسئول دبیرخانه هیئت‌ها                           

راهنما: لطفاً در مورد دبیرخانه هیئت انصار المهدی توضیحاتی بدهید؛ اعم از این‌که چه سالی این دبیرخانه تشکیل شد؟ دلیل تشکیل آن و کدام استان‌ها تاکنون مسئولیت دبیرخانه را داشتند؟

ج: دبیرخانه هیئت سال ۹۵ در زمان دبیر کلی جناب آقای علامتی به‌صورت رسمی تأسیس شد. به‌دلیل اینکه محور برنامه‌های اتحادیه چهارمحال و بختیاری، هیئت بود، دبیرخانه هیئت هم به این استان واگذار شد.

راهنما: شرح وظایف و برنامه‌های این دبیرخانه برای هیئت انصار المهدی چیست؟ یعنی این دبیرخانه به‌واسطه فعالیت شما بر محور هیئت و تشکّل شکل گرفت، ولی آیا برای آن برنامه‌ای هم نوشته شد؟

ج: بله. هیئت‌های دانش‌آموزی چه مدرسه‌ای چه شهری، باید در دو موضوع فعالیت داشته باشد؛ یکی بحث پایه‌ریزی اساسی و اصولی بستر هیئت است که قاعدتاً نیاز به یک‌سری بستر تئوری، شیوه‌نامه و اساس‌نامه دارد که آماده ‌شده و با همکاری مرکز آینده‌سازان قم، به نتیجه خوبی رسیده است. یک کار دیگر هم جذاب‌سازی هیئت برای دانش‌آموزان است که هم علاقه‌مند بشوند و هم موانع را کم‌تر جلوی راه خویش ببینند. یک‌سری جلسات و دوره هم برای مسئولان استانی، معاونان، رابطین هیئت، بچه‌های قرارگاه ملی و سایر قرارگاه‌های استانی در طول این چندسال تشکیل شد و شیوه برگزاری هیئت و ارتقای آن، تبیین شد. سایت بیرق نیز یکی از کارهایی بود که برای پشتیبانی هیئت‌های انصار المهدی راه‌اندازی شد که شامل بحث سخنرانی، مداحی، شعر و… می‌شود.

راهنما: جایگاه دبیرخانه هیئت انصار المهدی را در فضای تشکل چگونه می‌بینید؟ یعنی اگر این دبیرخانه بخواهد کارکرد واقعی خودش را در تشکل انجام بدهد، چه اتفاقاتی باید رقم بخورد؟

ج: اولاً که جایگاه دبیرخانه باید به‌گونه‌ای باشد که همراهی و هماهنگی مناسبی در تعامل با استان‌ها و تشکیلات وجود داشته باشد؛ دوماً بر اساس فرموده حضرت آقا، فعالیت‌های هیئت و تشکیلات ما قابل‌مقایسه با هیچ فعالیت دیگری نیست و اساس و بنیان فعالیت تشکیلات ما هیئت است؛ خب وقتی حضرت آقا نگاهشان به هیئت این است، تشکیلات باید همراه باشد و صحبت آقا، باید در تمام استان‌ها و تشکیلات ما جاری و ساری شود که بتوانیم نتیجه خوبی از آن بگیریم.

راهنما: دانش‌آموز، مسئول انجمن، معاونان، مربی و… چه سهمی در احیای هیئت‌های انصار المهدی دارند؟

ج: چون هیئت ما، هیئتی تربیتی است، پس باید مربی جایگاه ویژه و نقش ویژه‌ای ایفاء کند؛ چون ساختار هیئت دانش‌آموزی اگر مربی نداشته باشد به نتیجه نخواهد رسید؛ یعنی مربی است که برای هیئت آمدن، دانش‌آموز را هدایت، جذب و تثبیت می‌کند. آن‌هم در قالب‌های مختلفی مانند خیمه‌های معرفت؛ یعنی اعضای اصلی شرکت‌کننده، دانش‌آموزان عضو فعال انجمن‌های اسلامی هستند که یکی از فعالیت‌های عضو فعال انجمن‌های اسلامی، خیمه معرفت و قرارگاهی است که مربی برای‌ آن‌ها برگزار می‌کند. تشکیلات و شبکه دانش‌آموزی در هیئت باید با محوریت مربی باشد؛ همان مربی که برای دانش‌آموزان بحث معرفتی می‌گوید، اینجا هم می‌آید با دانش‌آموزان شبکه تشکیلاتی کار هیئتی انجام می‌دهد و اگر غیر از این باشد هیئت دانش‌آموزی شکل نمی‌گیرد و به آن سرانجام خوبی که باید برسد، دست نمی‌یابد. یک نکته اینکه هیئت دانش‌آموزی باید دائمی باشد؛ یعنی هم هفتگی باشد و هم مناسبتی. نکته دیگر این است که می‌خواهیم تربیت در هیئت رقم بخورد، تربیتی که جوان در آن حرف اصلی را می‌زند، برای همین مربی اینجا نقش اصلی را در برگزاری هیئت دارد.

راهنما: بر اساس تجربه چندساله، چه توصیه‌ای به مسئولین اتحادیه‌ها برای استقرار و تداوم یک هیئت دارید؟

ج: در حال حاضر کلیدِ کار، دست مسئولان اتحادیه استان‌ها و شهرستان‌ها است؛ ولی عنصر اصلی که باید روی آن سرمایه‌گذاری خاصی باشد، پیدا کردن نیرویی است که می‌خواهد هیئت را سامان‌دهی کند، یعنی بالاسر هیئت باشد؛ یعنی کسی که کار تشکیلاتی و تربیتی و هیئتی را باهم بلد باشد. نقش اصلی که مسئولان اتحادیه باید ایفا کنند، بها دادن به هیئت است؛ یعنی خودشان آستین را بالا بزنند و در امر پشتیبانی و نیرویابی برای هیئت کمک کنند. می‌توان برای برگزاری هیئت در مدارس هم برنامه داشت؛ مثلاً در ده روز محرم یا فاطمیه و… برنامه‌ریزی شود، سخنران و مداح به همراه امکانات و سیستم صوتی هرروز به یک مدرسه مراجعه کنند و برنامه داشته باشند.

راهنما: در حال حاضر دبیرخانه برای مربیان و به قول شما آن مربی که آن توانمندی اداره و راه‌اندازی هیئت انصار المهدی را دارد، چه‌کارهایی انجام می‌دهد و چه خدماتی ارائه می‌کند؟ و ارتباط مربیان با دبیرخانه باید از چه طریقی باشد؟

ج: ما برای هر استان یک مشاور مشخص کردیم که فعلاً با رابطین هیئت‌ها ارتباط دارند که اکثراً مربی‌اند؛ رابطین هیئت‌ها هم همان مسئول هیئت‌های مرکز استان هستند. در طول سال جاری، چند دوره مختلف آموزشی و توجیهی برای این افراد برگزارشده است و کار از طریق مشاوره‌هایی که در استان‌ها داریم پیگیری می‌شود. برخی آموزش‌ها هم از طریق مطالب، شیوه‌نامه‌ها و پژوهش‌هایی است که در طول سال برای آن‌ها ارسال می‌کنیم.

راهنما: در اداره هیئت‌های انصار المهدی با شیوه تربیتی، آیا سند و محتوایی داریم که بتوانیم در اختیار مربی‌ها قرار دهیم؟

ج: چند کار صورت گرفته مانند آثار متنی و دو مستند تصویری که نقش مربی در هیئت را توضیح می‌دهد، ولی کامل و جامع نیست؛ یعنی همه مطالب و همه آموزش‌ها در آن دیده نشده است؛ ولی در این زمینه نیز مشغول کار هستیم تا بتوانیم محتوا را بهتر و غنی‌تر به مربیان عزیز برسانیم.

راهنما: دبیرخانه هیئت انصار المهدی چه ارتباط و تعاملی با مراکز هم‌عرض خودش دارد؟

ج: هماهنگی‌ها و برنامه‌ریزی‌هایی صورت گرفته است؛ ولی هنوز ساختار هیئت‌ها در برخی استان‌ها آن‌جور که باید شکل نگرفته است. برای نمونه با جامعه ایمانی مشعر، مرکز توسعه فعالیت‌های دینی، مجمع خیمه، شاعران انقلاب اسلامی و برخی مداحان کشوری صحبت و هماهنگی شده است و آن‌ها قول همکاری داده‌اند، ولی ضعف ساختاری ما که هنوز آن‌جور که باید شکل نگرفته، این مسئله را با مشکل مواجه می‌کند؛ بنابراین، ازلحاظ حمایتی همه آماده‌اند، ما باید شبکه خودمان را بالا بکشیم تا بتوانیم کارهای مشترک خوبی با همکاری بقیه انجام بدهیم.

راهنما: مربی احتیاج دارد که مطالبی برای ارائه داشته باشد، این مطالب چگونه در اختیار وی قرار می‌گیرد؟

ج: ما در حال تولید مطالب هستیم؛ یعنی در بخش‌های مختلف تزئینات یکسری تولیدات هست و برخی دیگر در دست تدوین و نگارش است که در سایت بیرق و کانال بیرق در سروش بارگذاری می‌شود.

راهنما: به‌عنوان نکته آخر اگر شما بخواهید تعریفی از هیئت انصار المهدی داشته باشید، هیئت انصار المهدی را چگونه تعریف می‌کنید؟

ج: هیئت انصار المهدی، مجمعی است که همه اعضای تشکیلات یعنی رده‌های تشکیلات، از مسئول انجمن گرفته تا هیئت مرکزی، اعضای ثابت و اعضای عادی تا مربی، مسئول استان و…، هفته‌ای یک‌بار دورهم جمع شوند و به آستان قدس مهدوی توسلی داشته باشند؛ به قول حاج‌آقای حاج‌علی‌اکبری، هیئت یعنی حول محور آستان قدس مهدوی اعضا با همدیگر جمع بشوند و نقش غریق نجاتی که حضرت آقا برای بچه‌های انجمن اسلامی ترسیم کرده است را داشته باشند. یکی از بهترین بسترهای این کار هیئت است که دانش‌آموزی که به انجمن می‌آید، غریق نجات دوستان و بچه‌های مدرسه‌شان باشد و بهترین جایی که می‌تواند این‌ها را نجات بدهد و از آن منجلاب فساد و این‌ها دور کند، کشتی نجات حضرت اباعبدالله است؛ یعنی بچه‌ها می‌توانند دست دوستانشان را بگیرند و سوار این کشتی نجات بکنند، این کشتی نجات می‌تواند در شهر جریان‌ساز و تأثیرگذار باشد.

دکمه بازگشت به بالا