مصطفي قمبري مربی اتحادیه انجمن های اسلامی دانش آموزان شهرستان فاروج
و رتبه اول جشنواره مدرسه انقلاب در بخش شهرستان ها
اساس برپايي نمايشگاه مدرسه انقلاب ارائه محتواي سازنده ، مفيد و اثرگذار بوده كه شيوهنامه نمايشگاه مدرسه انقلاب به خوبي و درستي تمام زواياي آن را در نظر داشتهاست. با پرپايي نمايشگاه مدرسه انقلاب، در نظر داشتيم مسير پرفراز و نشيب انقلاب اسلامي را با طرح سؤال: « كجابودهايم؟ كجاهستيم؟ و چه مقصدي درپيش است؟» براي مخاطبان خود به تصوير بكشيم. بنابراين لازم بود كه سير تدريجي اين مسير بطور منظم و بارعايت همان مسير طي شده عملي ، به تصويركشيده شود. يعني در سه بخش «ديروزما، امروزما، فردايما» كه مسلما هر بخش بهطور جداگانه دنيايي از اتفاقات و مسائل گوناگون را در خود جاي داده است، لكن در فضاي محدود نمايشگاه مدرسه ميبايست يك تاريخ چندين ساله با وقايع گوناگون را در يك قاب هنري كوچك و اثرگذار به نمايش گذاشت. لذا سعي كرديم تا در هربخش با ارائه آثار ديداري، ابتدا ذهن مخاطب به سمت اصل موضوع سوق داده شده و پس از طرح سؤال ذهني براي مخاطبان، راويان غرفهها به توضيحات تكميلي بپردازند. تاكيد ما براين بود كه براي نمايش درست اين مسير پرفراز و نشيب و امكان مقايسه و ملموس بودن پيشرفتها ، بايد از هرگونه انقطاع و بهم ريختگي در ارائه محتوا پرهيز کرد. بگونهاي كه مخاطب نمايشگاه از لحظه ورود تا پايان ، قدم به قدم خود را در حال تماشاي يك فيلم مستند و به هم پيوسته در جريان شكل گيري نهضت تا پيروزي انقلاب و رويشهاي آن و چشم انداز آينده ايران اسلامي تصور كند. در ادامه، مخاطب باید ناخودآگاه اين سير صعودي پيشرفت و البته سخت و دشوار طي شده را از ابتدا تا به امروز ، در خود و جريان انقلاب اسلامي لمس و احساس كند. البته با طرح سوالات ذهني، انگيزه تحقيق و مطالعات بعدي در مخاطب شكل بگيرد. بنابراين تلاش كرديم تا هيچ يك از بخشهاي مهم و اثرگذار از شروع نهضت تا به امروز از قلم نيفتد و مهمتر از همه ترتيب و انسجام آنها حفظ گردد. تجربه مفيد در اين راه اين بود : « پرداختن به كليات موضوع در هر بخش اما در عين حال، اشاره و تاكيد بر جزئيات اثرگذار و حساس با در نظرگرفتن شرايط سني غالب مخاطبان و روحيه نوجواني در دانش آموزان بعنوان مخاطبان اصلي نمايشگاه».
«جمع رفاقتي مؤمنانه»، اين تمام چيزي بود كه براي شكلگيري يك تيم موفق به آن احتياج داشتيم. در مرحله بعد ، توجيه دقيق دانشآموزان و شفافيت اهداف و ايجاد انگيزه و از طرفي تحريك حس كنجكاوي و پرسشگري ضروري بنظر ميرسيد. لذا با تشكيل جلسات توجيهي (درقالب همان جمع رفاقتي مؤمنانه) و تشويق به انجام كارهاي تحقيقي در بخشهاي مختلف بصورت جداگانه و تيمهاي مجزا، به نوعي احساس رقابت سالم بين گروهها شكل گرفت و در مجموع در قالب يك تيم همفكر و فعال ، تعامل و همكاري خوبي بين دانشآموزان ، كادر مدرسه و اتحاديه ايجاد شد.
در مرحله اول دعوت از دانش آموزان براي حضور در جلسات قرارگاهي اتحاديه براي ارائه برنامهها و توجيهات ابتدايي انجام شد و پس از آن با تقسيم مسئوليتها ، كليه دانشآموزان مدرسه به همكاري براي برپايي نمايشگاه در مدرسه دعوت شدند و تمام پيگيريها ، برنامهريزيها و كارهاي اجرايي به مدرسه منتقل شد. در واقع مدرسه، قرارگاه فكري و عملياتي برپايي نمايشگاه شد. البته در اين جهت تعامل و توجيه به موقع و مناسب براي همكاري مدير و كادر محترم مدرسه بسيار ضروري و اثرگذار بود.
اصولا انجام چنين پروژه فكري و عملياتي با اين سير محتوايي گسترده بدون مراجعه به منابع مطالعاتي معتبر امكان پذير نبود و نيست. البته از آنجايي كه در حال حاضر، وضعيت مطالعاتي از منابع مكتوب ، تا حدود زيادي به فضاي مجازي و منابع ديجيتال تغيير يافته، اين موضوع محاسن و معايبي هم به همراه داشته است. از طرفي منابع از لحاظ كمي بيشتر و با سهولت در دسترس قرار ميگيرد و از طرفي تمامي اين منابع نياز به دقت نظر و بررسي از حيث اصالت و صحت و اعتبار دارد كه اين موضوع بشدت مورد توجه و تاكيد بود و بحمدالله نتايج خوبي به همراه داشت.
شايد بيراه نباشد اگر بگوييم مربي، ستون اصلي بناي نمايشگاه است و در واقع “مربي متعهد و كاربلد” محور اصلي تمام فعاليتهاي فرهنگي است. واضح است كه تمام اين اقدامات و برنامهها براي به ميدان كشيدن دانشآموزان و انگيزه بخشي به آنان و فرصت دادن براي ظهور و بروز استعدادهاي مختلف در ابعاد گوناگون صورت ميگيرد. ايجاد و تقويت روحيه انقلابي، بصير، مطالبهگر و تاثيرگذار در دانش آموزان از اهداف غايي برنامههايي همچون نمايشگاه مدرسه انقلاب است. در اين جهت مربي نقش مؤثر و اصلي در ايجاد اين روحيه و انگيزه و سپس راهنمايي، حمايت و تسهيل فعاليت دانشآموزان و تشويق آنان به ادامه راه را به عهده داشته و مي تواند با تدبير و هوشياري ، تكيه گاه امن و پشتيبان فكري و انگيزشي دانشآموزان باشد.