حجاب بدون عفاف

از یک دهه گذشته آغاز فصل تابستان برای فعالان اجتماعی و دینی، مصادف می‌شود با اجرای طرح‌های حجاب و عفاف در جامعه؛ طرحی پر سروصدا و البته ضربتی که در باب میزان تأثیر آن بحث‌های گوناگونی وجود دارد. گروهی آن را در برخورد با بی‌حجابی‌هایی که اهداف ساختارشکنانه دارند، لازم می‌شمارند و گروهی برداشت دیگری دارند و اقدامات ضربتی و پلیسی را در موضوع حجاب، مقاومت‌آفرین می‌دانند؛ به طوری که مسیر آن را در اجرا دچار چالش‌های غیرضروری می‌کند. مباحثی که همچنان ادامه دارد و برون‌دادی برای جامعه ندارد. بررسی حجاب از پیش از انقلاب تا امروز به ما نشان می‌دهد که موضوع عفاف فصل مغفول تمام راه‌حل‌ها و تئوری‌های این باب است. عفاف باید محصول حجاب باشد و حجابی که عفاف را ثمر ندهد، در حد یک نوع لباس فرم می‌ماند. منکر پیوند این دو موضوع نباید بود؛ اما دایره عفاف در جامعه، دایره گسترده‌ای است و از عفاف در نگاه تا عفاف در کسب مال و پوشش و… را شامل می‌شود. این گستره به ما نشان می‌دهد که عفاف چیزی بیش از یک فعل انسانی است و می‌تواند صافی و فیلتر هر فعلی باشد. هر کاری را می‌توان عفیفانه انجام داد و این درجه اهمیت عفاف است که باید مورد اهتمام حکومت اسلامی و حاکمان آن قرار گیرد.

با این مقدّمه و مشخصاً در پیوند موضوع عفاف و حجاب و با هدف ایجاد و گسترش فرهنگ عفاف در جامعه، دو گونه اقدامات و فعالیت مورد نظر است:

  1. بخش نرم‌افزاری که وظیفه تبیین موضوع عفاف را در جامعه بر عهده دارد که از طریق نوشتن مقالات و دست زدن به اقدامات فرهنگی در عرصه‌های مختلف هنر، همچون سینما می‌توان بدان پرداخت.
  2. بخش سخت‌فزاری که وظیفه اقدامات عملی در کف جامعه را برای این مهم، بر عهده دارد که نمونه آن، ایجاد بوستان بانوان در سطح کلان‌شهر تهران و برخی شهرهای بزرگ است. می‌توان با اهتمام مسئولان، در مورد بانک و بیمارستان و مهدکودک و غیره هم به اقداماتی مشابه دست زد.

موضوع عفاف موضوعی دستورنامه‌ای و اداری نیست که بتوان دیگران را بدان الزام کرد؛ بلکه موضوعی تماماً تربیتی است که ریشه در آموخته‌ها و بینش‌ها و امکان‌های فرد در جامعه دارد؛ بنابراین عفاف از خانواده و مدرسه آغاز می‌شود و در کنترل اختلاط غیرضروری مرد و زن در جامعه امتداد می‌یابد و در نهایت ثمره‌اش به خانواده و جامعه باز می‌گردد.

نگاه تربیتی به عفاف قطعاً حجاب آرمانی و اسلامی را به دنبال خواهد داشت و جامعه را از چالش‌های اقدامات ضربتی رها می‌سازد و در طول زمان و در معرض هجوم‌های مختلف فکری و  پوششی، به جامعه مصونیت می‌بخشد.

دکمه بازگشت به بالا